Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

«Η Ελλάδα πωλεί "ασημικά" σε τιμή ευκαιρίας»


Ρεπορτάζ για την αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ στην ιστοσελίδα του γερμανικού καναλιού ARD

Τα υπέρ και τα κατά των αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση παρουσίασε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του γερμανικού καναλιού ARD. Ολόκληρο το ρεπορτάζ έχει ως εξής:


Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πωλήσει σε ιδιώτη επενδυτή τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, ώστε να εισπράξει περί τα 200 εκατομύρια ευρώ, τουλάχιστον όπως πιστεύουν οι πιο αισιόδοξοι. Οι πελάτες του ΟΣΕ όμως φοβούνται ότι έτσι θα αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων ακόμα περισσότερο.
Ο Νώντας Θεοδωρόπουλος, 55 ετών, δουλεύει ως μηχανοδηγός εδώ και 30 χρόνια και, όπως οι πελάτες του, δεν βρίσκει καλή την ιδέα ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ. Η ιδιωτικοποίηση είναι γι’ αυτόν μια άλλη λέξη για μαζικές απολύσεις. «Προσωπικά, για μένα κάτι τέτοιο θα σήμαινε να μην ξέρω στη συνέχεια αν θα μπορώ να έχω δουλειά και, αν έχω, θα μου περικόψουν κι άλλο τον μισθό», λέει. Το συνδικάτο του ΟΣΕ τον στηρίζει απόλυτα μαζί με τους άλλους μηχανοδηγούς, που προτίθενται να παλέψουν ενάντια στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση – με απεργίες και διαμαρτυρίες.

Παρόμοιες απειλές διατύπωσαν ήδη και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αν η κυβέρνηση πωλήσει την επιχείρηση σε ιδιώτες, οι εργαζόμενοι θέλουν να σταματήσουν την ηλεκτροδότηση σε όλη την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όμως έχει πάρει σοβαρά πλέον το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν θέλει να πωληθούν μόνο ο ΟΣΕ και η ΔΕΗ, αλλά και περιφερειακά αεροδρόμια και εταιρείες φυσικού αερίου, μικρότερα λιμάνια σε τουριστικά νησιά όπως η Μύκονος ή η Ζάκυνθος ή ακόμα και ολόκληρα νησιά. Ο Σαμαράς θέλει να εισπράξει από τις διωτικοποιήσεις 11 δισ. ευρώ.
Λόγω του ύψους του δημοσίου χρέους στα 300 δισ. ευρώ αυτά τα χρήματα είναι πολύ λίγα. Αλλά ο Σαμαράς τονίζει: «Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις ιδιωτικοποιήσεις. Κι αν χρειαστούν νέοι νόμοι, θα τους ψηφίσουμε. Πρέπει να επιταχύνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, γιατί θα φέρουν επενδυτές, μ’ άλλα λόγια: θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει ότι βγαίνει ο λογαριασμός. Καλεί σε διαμαρτυρία για τις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας: «Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα σώσουν την οικονομία μας, αλλά θα τη λεηλατήσουν». Προσθέτει δε ότι το κόμμα του σύντομα θα έλθει στην εξουσία και παραπέμπει σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες πράγματι βλέπουν το κόμμα του ως το πιο ισχυρό. ‘Ετσι, ο Τσίπρας απειλεί ότι όποιος τώρα αποκτήσει περιουσία του δημοσίου σε τιμή ευκαιρίας, μπορεί να χάσει γρήγορα τα λεφτά του και να διωχθεί ποινικά. Τέτοιες κορώνες σαφώς και τρομάζουν τους επενδυτές.

Όποιος, παρ’ όλα αυτά, ρωτήσει στην ελληνική κυβέρνηση και εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ, θα προσπαθήσει να ρίξει κι άλλο την τιμή. Και ακόμα κι αν η ελληνική κυβέρνηση αποκομίσει πράγματι 200 εκατ. ευρώ από την πώληση των σιδηροδρόμων, δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος του χρέους. Θα μπορέσει μόνο να πληρώσει τους τόκους, που βαρύνουν αυτό το ποσό για μία εβδομάδα.

"ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: