Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

«Γλυκό» Υπερταμείο…



Λίγα λόγια για τη συνάντηση του ΔΣ του Συνδικάτου με τον κ. Γλυκό (νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΣΥ)
                                                                                       Tην Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, το Συνδικάτο                    Εργαζομένων ΟΑΣΑ πραγματοποίησε συνάντηση γνωριμίας με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Ο.ΣΥ. Γιώργο Γλυκό. Ο κ. Γλυκός αναλαμβάνει την διοίκηση της δημόσιας εταιρείας σε μια δύσκολη στιγμή της ιστορίας της. Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την χρόνια υποχρηματοδότηση και από την χρόνια κακοδιαχείριση των διευθυντικών κλικών και των μηχανισμών των κομμάτων εξουσίας, έχουν πλέον λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Ο τελευταίος διευθύνοντας σύμβουλος, Γ. Αναγνωστόπουλος, όχι μόνο δεν άσκησε διαφορετική πολιτική από τις προηγούμενες διοικήσεις, αλλά έφερε την εταιρία κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, με πολλά αμαξοστάσια να έχουν καταντήσει νεκροταφεία λεωφορείων. Το καλοκαίρι του 2017 ήταν το πιο εφιαλτικό που έζησε ποτέ το λεκανοπέδιο μα πιο πολύ οι οδηγοί της ΟΣΥ. Το γεγονός ότι φτάσαμε στο σημείο εκατοντάδες συνάδερφοι με θερινό πρόγραμμα δρομολόγησης να σχολάνε στα αμαξοστάσια χωρίς να αναλαμβάνουν εργασία στο τιμόνι, μιλά από μόνο του… Επιπλέον ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με εργολάβους και ανέθεσε προμήθειες σε προμηθευτές με «ποινικό» παρελθόν (ας θυμηθούμε π.χ. τον προμηθευτή των ελαστικών boto, με τα πλαστά πιστοποιητικά, από τον οποίο ξαναπαίρνουμε σήμερα λάστιχα). Ταυτόχρονα άσκησε σκληρή πολιτική ενάντια σε όλα τα δικαιώματα και συμφέροντα των εργαζομένων (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι προτάσεις του για ΣΣΕ), ενώ κουβάλησε μαζί του ένα ασκέρι δικηγόρων, καθώς το μόνο που τον ενδιέφερε σε αυτή τη θέση ήταν να μην βρεθεί με ποινικές ευθύνες – και φυσικά να παίρνει τα 4000 ευρώ το μήνα.
Τι μας είπε ο νέος Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΟΣΥΗ πρώτη συνάντηση με τον κ. Γλυκό δεν μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι. Ο κ. Γλυκός μας απαρίθμησε τις πολυεθνικές και τις τράπεζες για τις οποίες έχει εργαστεί (Coca Cola, Nielsen, Frieseland, Eurobank κ.α.) και μας είπε πόσο χαίρεται που τελειώνει την καριέρα του με μια ΔΕΚΟ – καθώς δεν έχει ξαναβρεθεί σε κάποια θέση στο Δημόσιο ή στις ΔΕΚΟ. Στη συνέχεια μας είπε πως η εταιρία είμαστε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι αλλά όταν έφτασε στο ζήτημα της ΣΣΕ μας είπε πως εργαζόμενοι δεν δικαιούμαστε να διεκδικούμε τίποτα όσο η εταιρία μας είναι ελλειμματική!!! Για να μας εξηγήσει καλύτερα τι εννοεί έφερε ως παράδειγμα τα ΕΛΠΕ τα οποία είναι κερδοφόρα, λέγοντας πως εκεί οι εργαζόμενοι δικαιούνται να διεκδικήσουν και αυξήσεις και διάφορα πράγματα….!!!
Ο κ. Γλυκός ήρθε σε μια δημόσια κοινωφελή εταιρία, που μετακινεί κάθε μέρα 1 εκατομμύριο ανθρώπους δωρεάν – και πολύ σωστά κάνει – για να εφαρμόσει τις λογικές που έχει μάθει στον ιδιωτικό τομέα: σ’ ότι δεν είναι κερδοφόρο κάνουμε περικοπές, απολύσεις, πουλάμε ή κλείνουμε κομμάτια ή και ολόκληρη την επιχείρηση.
Κοινωφέλεια σημαίνει ότι κάνω κάτι με πρωταρχικό στόχο το όφελος της κοινωνίας και όχι τα κέρδη. Τα δημόσια νοσοκομεία για παράδειγμα είναι κοινωφελή ιδρύματα και δεν έχει κανείς την απαίτηση να βγάζουν κέρδη (όπως τα ιδιωτικά που χαρατσώνουν όποιον διαβεί την πόρτα τους). Κατ’ αντίστοιχο τρόπο η δημόσια συγκοινωνία σε μια πόλη σαν την Αθήνα με έκταση 3000 τετραγωνικά χιλιόμετρα πρέπει να είναι κοινωφελής, να είναι προσβάσιμη στον φτωχό και στον άνεργο και όχι να χαρατσώνει. Με αυτή την λογική άλλωστε επιδοτείται – και αυτή τη λογική πάνε να καταργήσουν σταδιακά μειώνοντας διαρκώς την επιδότηση των αστικών συγκοινωνιών.
Επιπλέον οι εργαζόμενοι, έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν αξιοπρεπείς μισθούς, να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και παροχές ανεξαρτήτως από τα έσοδα της εταιρίας – και ιδιαίτερα σε μια εταιρία κοινωφέλειας!
Η τοποθέτηση της Ανεξάρτητης Παρέμβασης
Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση στην τοποθέτηση της εξήγησε τις αρχές της παράταξης, υπερασπίστηκε τον δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα της εταιρίας και είπε στον κ. Γλυκό ότι αν έχει τις αυτές τις αντιλήψεις «σε λάθος εταιρία ήρθε». Επιπλέον αναφερθήκαμε σε θέματα προμηθειών και εργολαβιών που έχουμε καταγγείλει και στον παρελθόν (και για κάποια από τα οποία έχουμε καταθέσει και μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία). Πρόκειται για προβλήματα που αποτελούν ανοιχτές πληγές για την ΟΣΥ και τις οποίες πληρώνει πανάκριβα ο φορολογούμενος πολίτης. Εξηγήσαμε επίσης πως αν ο κ. Γλυκός λειτουργήσει αξιοκρατικά, καταργήσει τους προϊστάμενους που έχουν λάβει τη θέση τους με ανάθεση και επαναφέρει τα υπηρεσιακά συμβούλια – αλλά με αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτά – θα μας βρει συνεργάτες. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως και αν εφαρμόσει πολιτικές ενάντια στους εργαζόμενους και ενάντια στο δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα της εταιρίας θα μας βρει απέναντι.
«Γλυκό» Υπερταμείο…
Στη Eurobank ο κ. Γλυκός ασχολούνταν με την συγχώνευση και διάλυση εταιριών. Είναι άραγε τυχαία η επιλογή ενός ανθρώπου με τέτοια «ειδίκευση» για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της ΟΣΥ; Και μάλιστα όταν η ΟΣΥ βρίσκεται στα νύχια του υπερταμείου; Τα ερωτήματα είναι ρητορικά…
Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση προέβλεπε τα σημερινά χάλια από το 2009 και γι’ αυτό τότε φωνάζαμε για απεργία διαρκείας – ενός κλάδου που τότε είχε δύναμη και μεγάλες αντοχές – και για συντονισμό όλων των συγκοινωνιακών φορέων κατ΄ αρχήν και όλων των ΔΕΚΟ στη συνέχεια. Μέχρι στιγμής σε ελάχιστα έχουμε «πέσει έξω». Τότε οι σημερινοί «σωτήρες» λέγανε στον κλάδο λόγια εφησυχασμού. Εμείς λέγαμε και λέμε την αλήθεια. Και η αλήθεια παραμένει πως στο βόλεμα χωράνε λίγοι – πολύ λίγοι. Για να σωθούμε οι πολλοί, δεν έχουμε άλλη επιλογή απ’ το ν’ αγωνιστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: