Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΣΜΕ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ο.ΣΥ


Προς

1. Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ

2. Σωματείο Τεχνικών & Εργαζομένων Ο.Α.Σ.Α – Ο.ΣΥ

3. Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ


Η από 26.10.2017 επιστολή σας δικαιώνει πλήρως την Ομοσπονδία για την επιλογή της να μη συμμετάσχει στην σύσκεψη της 24.10.2017 που συγκάλεσε το ΕΚΑ μετά από προφανώς δικό σας αίτημα.

Επιβεβαιώνετε με την επιστολή σας ότι η σύσκεψη δεν είχε θέμα και συγκεκριμένο αντικείμενο. Επιβεβαιώνετε ότι τίποτα συγκεκριμένο δε συζητήθηκε. Παρόλα αυτά αξιώνετε να συμμετέχει η Ομοσπονδία σε «οποιοδήποτε κάλεσμα της απευθύνεται».

Η Ομοσπονδία, όπως θα έπρεπε ήδη να γνωρίζετε, μιας και έχετε ικανό αριθμό εκπροσώπων στο Διοικητικό της Συμβούλιο, συμμετέχει σε διαδικασίες που έχουν νόημα και μπορούν να εξυπηρετήσουν την προαγωγή των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών της. Δε συμμετέχει και δεν συντρέχει σε τακτικισμούς και ζυμώσεις που είναι άσχετες με τον παραπάνω σκοπό.

Αντιπαρερχόμαστε προς το παρόν το οργίλο και προσβλητικό ύφος της επιστολής σας και σας υπενθυμίζουμε ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των σωματείων σας στο Διοικητικό Συμβούλιο έχουν επιλέξει όχι μόνο να αφήσουν την Ομοσπονδία έξω από κάθε διαδικασία που αφορά τα θέματά σας, αλλά και αρνήθηκαν άπαντες, συντονισμένα και στοχευμένα, να συμμετάσχουν στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ. Αλήθεια, τι επιθυμούσαν τα εν λόγω μέλη του ΔΣ; Να προσέλθει η Ομοσπονδία στο ΕΚΑ για να συζητηθούν τα θέματα που δε συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου επειδή οι ίδιοι δεν παρέστησαν; Σε μια σύσκεψη χωρίς πλαίσιο και θέμα;

Συμφωνούμε και επαυξάνουμε ότι ο συνδικαλισμός δε μπορεί να ασκείται με γραφειοκρατικές, τελετουργικού τύπου διαδικασίες. Κάθε συνδικαλιστική οργάνωση είναι υπεύθυνη για τη στάση που τηρεί και οφείλει να επεξεργάζεται τη θέση της για κάθε ζήτημα που ανακύπτει και όχι να βαδίζει στην «πεπατημένη» που χαράζουν άλλοι, με την έκδοση τυποποιημένων δελτίων «συμπαράστασης».

Εάν επιθυμείτε τη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας στα θέματα που υπονοείτε και δεν θέτετε καθόλου ξεκάθαρα με την επιστολή σας, θα πρέπει να είστε διατεθειμένοι να τα θέσετε προς συζήτηση στα αρμόδια συλλογικά της όργανα και να δεχθείτε τις απόψεις τους πάνω σε αυτά. Χωρίς να έχετε προκαλέσει καμία τέτοια συζήτηση στα όργανα της Ομοσπονδίας, αντιθέτως απέχοντας συντονισμένα από αυτά και απαξιώνοντάς τα, επιδιώξατε τη συμβολική μόνο παρουσία της σε μια συνάντηση χωρίς αντικείμενο.

Η Ομοσπονδία έχει την ιστορία, την εμπειρία και κυρίως το αίσθημα ευθύνης ώστε να μην γίνεται ουραγός τέτοιου είδους πρακτικών.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς που δε διστάζετε να διατυπώσετε περί αδράνειας της Ομοσπονδίας και ανυπαρξίας της από τους χώρους δουλειάς, αντιλαμβανόμαστε ότι κάπως θέλετε να ενισχύσετε την επιχειρηματολογία σας, αλλά σας θυμίζουμε πρώτα από όλα ότι τα σωματεία σας συμμετέχουν με αρκετούς εκπροσώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο. Επομένως οποιαδήποτε τέτοια μομφή στρέφεται κυρίως εναντίον σας, εφόσον οι εκπρόσωποί σας δεν έχουν να παρουσιάσουν δυστυχώς καμία δράση και πρωτοβουλία εντός της Ομοσπονδίας σε σχέση με τα ζητήματα που θέτετε, τελευταία μάλιστα επέλεξαν να απέχουν εντελώς από τη συνεδρίαση του οργάνου στο οποίο οι εργαζόμενοι τους εξέλεξαν. Ως εκ τούτου, μην επιχειρείτε να αποδώσετε στην Ομοσπονδία παραλείψεις δικές σας και των εκπροσώπων σας στο ΔΣ.

Από την άλλη πλευρά, μάρτυρες του έργου της Ομοσπονδίας είναι οι ίδιοι οι χιλιάδες εργαζόμενοι που εκπροσωπούμε.

Εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλά εάν βρισκόμαστε δίπλα τους ή όχι.

Για αυτό το λόγο καλύτερα θα ήταν να μην τους επικαλείστε για να δικαιολογήσετε ενδοσωματειακές ή και πολιτικές σας επιδιώξεις και τακτικές, που δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπείτε και εκπροσωπούμε.

Για την Ο.Σ.Μ.Ε

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Θεμιστοκλής Αμπλάς Παντελεήμων Τουρλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: